Om oss
Den antirasistiska kulturtidskriften Mana granskar och tar ställning, avslöjar och uppmanar. Med högklassigt bildmaterial och allt från reportage till poesi granskar Mana förtryck i alla dess former och bjuder på antirasistisk idédebatt.Tidskriften ges sedan 2010 ut av Föreningen Tidskriften Mana. Vårt mål med tidskriften och hemsidan är att rapportera om, analysera och väcka debatt kring frågor som rör rasism och antirasism, social mobilisering, global fördelningspolitik, migration, asylpolitik och diskriminering – i Sverige och i resten av världen. Med vårt intersektionella perspektiv och fokus på strukturell rasism är vi en central arena för antirasistisk kultur- och idédebatt i Sverige.
Manas antirasistiska perspektiv handlar om att analysera rasism utifrån ett maktperspektiv och som ett samhälleligt fenomen som griper djupt i såväl kulturella uttryck som samhälleliga institutioner, lagstiftning och i mellanmänskliga relationer. Centralt är att vi granskar rasismen som ett större och bredare problem än ren politisk extremism. Det intersektionella perspektiv som genomsyrar Mana bidrar ytterligare till att vi lyfter fram teman och vinklar som sällan omfattas i andra tidskrifter eller debatter: vi undersöker hur makt och ojämlikhet skapas och reproduceras genom processer av skillnadsskapande genom kategorier som kön/genus, rasifiering/etnicitet, klass, sexualitet, ålder och funktion. Ytterligare utmärkande för Mana är att tidskriften tar människors praktiska erfarenheter av rasism och diskriminering på allvar.
De flesta gamla artiklar ska så småningom finnas i artikelflödet, men i väntan på ett komplett arkiv finns alla gamla nummer att ladda ner som pdf här nedanför under ”Tidigare nummer”.
Mana är en religiöst och partipolitiskt obunden tidskrift.
Sedan 2023 utkommer Mana endast digitalt. Fram till och med 2022 utkom Mana med 4 tryckta nr/år.
Tidigare nummer
Köp i handel
Sedan 2023 utkommer Mana endast digitalt och det går inte längre att teckna prenumeration.
Tidigare lösnummer går att köpa av Nätverkstan. Mejla mana@natverkstan.net.
Tidigare nummer kan också finnas på följande ställen:
Göteborg
Nätverkstan Ekonomitjänst
Röda Stjärnan Göteborg
Spättans antikvariat
Bokkafé Vulgo
Jönköping
Bokcafét i Jönköping
Karlshamn
Antikvariat Bode Carlshamn
Malmö
Amalthea Bokkafe
Malmö Konsthalls bokhandel
Tidskriftsbutiken Malmö
Röda Stjärnan Malmö
Piteå
Antikvariat Insidan
Stockholm
Handel & Vandel
Hållplatsens T&T AB
Hedengrens
Press Stop Söder
Sundsvall
Sundsvalls Tobaksaffär
Sunne
Direkten Sunne
Årsta
Svenska Interpress
Kontakta oss
Har du några frågor, bidrag, idéer eller förslag du vill presentera för Mana? Använd adressen tidskriftenmana@gmail.com för att kontakta hela vår redaktion direkt.
Vi ser fram emot att höra från dig!